Lunds finaste julskyltning

Här har vi tre glada och mycket värdiga vinnare i den av Handelsföreningen utlysta tävlingen om Lunds finaste julskyltning 2023! På första plats hittar vi dessutom samma butik som förra året: ✨ Pretty Flowers! På andra plats kommer ✨ Tehuset Java, och ✨ Ylva Interiör nådde en tredje plats.

Stort grattis till er och tack för all den glädje ni sprider med era fantastiska julskyltningar! Tack också till alla er som röstade.

Vår hemsida lundcity.se

Sedan september 2023 har vi en helt ny hemsida i form av www.lundcity.se. Alla öppna verksamheter i stadskärnan, närmare 500 stycken, har egen en sida som de själva uppdaterar, något som är unikt i Sverige.

På lundcity.se säljs vårt gemensamma presentkort, här finns Lunds kommuns evenemangskalender där du själv kan lägga till information om sådant som händer i din verksamhet, här finns möjlighet för restauranger att presentera Dagens lunch, alla verksamheter har vars en sida och det finns möjlighet att sortera dem i en interaktiv karta efter var de ligger, vem som tar emot presentkortet, vem som har söndagsöppet mm.

Om du saknar inloggningsuppgifter eller behöver hjälp mailar du till info@lundcity.se.

Årets Lundaköpman 2023: Restaurang VED

Handelsföreningens utmärkelse ÅRETS LUNDAKÖPMAN har utdelats årligen sedan 1990 till en verksamhet som gjort något ”innovativt, uthålligt, nydanande eller utmanande”. Vid Lunds Näringslivsdag i Stadshallen idag tilldelades Restaurang VED årets utmärkelse!

Motiveringen: ”Restaurang VED slog upp portarna sommaren 2014 och arbetar med hantverksmässiga pizzor från sin stora vedeldade ugn i kombination med mellanrätter från södra Europa. Restaurangen är en naturlig samlingsplats för många Lundabor och besökare, med sin stora uppvärmda uteservering som är öppen hela året i historisk miljö i hjärtat av Lund.

Restaurang VED bidrar till folkliv och fint gemyt som ger centrala Lund och Mårtenstorget en härlig kontinental känsla av sommar under en stor del av året, och bidrar stort till Lunds restaurangliv genom att ständigt utveckla och förfina sitt koncept.

Handelsföreningen i Lund är väldigt glada att ge Restaurang VED med Zoran Ilic och Gina Vlad priset som Årets Lundaköpman för deras bidrag till att göra Lund till en trevligare och väldigt mycket mer inbjudande stad att spendera både dagar och kvällar i kring härliga måltider och spontana möten”.

www.restaurangved.se

Inbrotts-/glasfond

Den senaste tiden har flera av våra medlemmar drabbats av inbrott och sönderslagna rutor. Detta har aktualiserat en fråga vi diskuterat länge, nämligen att instifta en gemensam inbrotts/glasfond. Handelsföreningen erbjuder ersättning för självrisk då man drabbats för glasskador, annan skadegörelse samt inbrott.

Stryrelsen har avsatt 50.000 kr till denna fond.

Ett formulär för detta ändamål kommer inom kort att finnas på vår hemsida.

Presentkortet Lund City

Presentkortet Lund City stärker och profilerar handeln i centrala Lund. Projektet initierades, drivs och marknadsförs av Lund Citysamverkan som är en sammanslutning av Handelsföreningen i Lund, Lunds kommun och Fastighetsägarföreningen Lund City. Kortet säljs i vår automat i entrén till Saluhallen från Botulfsplatsen, samt på lundcity.se.

Att ansluta sin verksamhet till presentkortet är kostnadsfritt men förutsätter medlemsskap i Handelsföreningen. Avtal för anslutning till presentkortet hittar du här.

Sociala medier

Handelsföreningens konto på instagram lund.city och på facebook Handelsföreningen Lund. Här repostar vi inlägg från våra medlemmar utifrån en strategi som balanserar:
• fristående butiker med kedjor
• restauranger med butiker
• mat med andra varor
• och där typiska miljöbilder från Lund är viktiga
• liksom porträtt av personer som driver verksamhet i stadskärnan
• med fokus på glada nyheter

Behöver du hjälp med sociala medier? Vill du göra oss uppmärksamma på något vi missat? Maila info@handelsforeningen.seAnvänd gärna hashtag #lundcity och #visitlund.

Tidigare under 2023

Afterwork på Grand Hotel 15 februari kl. 18.30

Ta med dina medarbetare och njut av afterwork på Grand Hotel torsdagen den 15:e februari kl. 18.30 och framåt! Handelsföreningen bjuder sina medlemmar på mingeltallrik och du står själv för drycken. Att delta är kostnadsfritt men anmälan obligatorisk via länken nedan. I detta fallet kommer vi att debitera om du anmält dig men inte kommer, då maten behöver förbeställas.

Det går jättebra att helt enkelt komma förbi på torsdag – föranmälan gäller bara om du önskar mat! Föranmälan senast måndag kl 12.

Utbildningen i HLR 15 februari kl. 16-18 på Grand Hotel är fulltecknad! Vad gör du om någon på din arbetsplats drabbas av stroke eller hjärtinfarkt? Handelsföreningen anordnar kostnadsfri HLR-utbildning där du lär dig att agera rätt i väntan på ambulans. Antalet platser är begränsat till 15 så först till kvarn gäller. Max två personer per företag kan anmäla sig. Om intresset är stort kommer vi att planera in fler tillfällen!

Handelsföreningens utbildningar hösten 2023

Vi är glada över att kunna erbjuda en lång rad utbildningar i service, bemötande och visual merchandising i samarbete med WOW Kommunikation, och det uppskattade projektet med Mystery Shopper kommer tillbaka. Det finns också möjliget att få hjälp med fotografering i din verksamhet, och även hjälp med uppdatering av din egen sida på www.lundcity.se. Utbildningarna bekostas av våra utbildningsstiftelser och är kostnadsfria för Handelsföreningens medlemsföretag.

Alla medlemmar i alla medlemsföretag är välkomna att delta i utbildningarna. Antalet platser är begränsat – först till kvarn!

”Kundresan” genomförs 7 november medan övriga utbildningar pågår från nu och fram till jul, efter överenskommelse och beroende på intresse.

Utbildningar på IHM Business School

Inom ramen för Handelsföreningens stiftelser har vi en helt unik möjlighet att finansiera utbildningar för våra medlemmar – en viktig komponent i det långsiktiga arbetet för att öka Lunds attraktionskraft och bidra till samverkan och utveckling.

Vi är därför särskilt glada över att kunna presentera ett helt nytt samarbete med IHM Business School i Malmö. Härigenom kan vi nu erbjuda en effektiv och snabb väg till spetskompetens inom bl.a. affärsutveckling och ledarskap – kunskaper och förmågor som kan komma att vara av stor betydelse för dig och din organisation. Att investera i kunskap är att investera i långsiktig framgång och personlig utveckling.

Höstmöte 5 oktober kl. 18.30

Välkommen till Handelsföreningens höstmöte som äger rum torsdagen den 5:e oktober kl. 18.30 på Magle konserthus.
Förutom ett mycket kort formellt möte med dagordning enligt nedan, kommer Helena Mattsson på WOW Kommunikation att föreläsa om
• Vad har hänt i retailbranchen senaste åren och hur har det ritat om kartan?
• Vilken typ av handel vill dagens kunder ha?
• 5 snabba tips som du kan ta med dig i din verklighet
• Utifrån läget idag, vilka möjligheter finns det?

På plats kan du även få svar på frågor om att ansöka om bidrag från Handelsföreningens stiftelser samt möjlighet att söka fler utbildningar.

Den nya hemsidan www.lundcity.se kommer att presenteras, och det finns möjlighet att ställa frågor samt anmäla om du vill ha hjälp med något i anslutning till hemsidan.

Medlemsgruppen informerar.

Handelsföreningen bjuder på mat & dryck! Maten kommer från Alfredo Pasta i Saluhallen.

Anmälan till höstmötet

Vänligen observera att betald medlemsavgift är en förutsättning för deltagande i mötet. Vi vill särskilt betona att alla medarbetare i alla medlemsföretag är välkomna.

Anmälan är obligatorisk!
Ange eventuell specialkost/allergi i din anmälan.
Varmt välkommen!

Rabatter till 1200 nya studenter

Under hösten kommer Lunds kommun att köpa in och dela ut ca. 1 200 Lund City presentkort till nya studenter. Med kortet kommer att följa en trycksak som presenterar rabatter från Lunds handlare – rabatter som uteslutande gäller när man handlar med just detta kort som man fått i present av Lunds kommun.

Maila info@lundcity.se och beskriv ETT kortfattat och tydligt erbjudande. Det behövs ingen logotyp. Rabatterna kommer att ha en gemensam giltighetstid om ca 4 veckor från dagen då korten delas ut (detta sker inom kort).

SVARA SENAST FREDAG 29 SEPTEMBER!

Om du generellt erbjuder studentrabatt i din verksamhet vill vi påminna om  möjligheten att kryssa i rutan ”Studentrabatt” på din sida på lundcity.se.

Möte 28 juni kl. 18.30 med Visitlund

Handelsföreningen hälsar välkommen till möte 28 juni kl. 18.30 på Magle konserthus. Johannes Björk från Visitlund är inbjuden att prata om kommande evenemang i Lund. Vi bjuder på enklare förtäring och mötet avslutas med en diskussion om framtida aktiviteter och arrangemang i Handelsföreningen, där alla är välkomna att presentera idéer och förslag.

Anmäl att du vill komma via formuläret nedan!

Frukostmöte 21 juni kl. 7.45 om Botulfsplatsen

Välkomna på Lund Citysamverkans informationsträff om Botulfsplatsens utveckling – till dig som är handlare, företagare, krögare eller fastighetsägare i Lunds stadskärna.

Plats och tid: 
Magle Konserthus, kl. 08.00-09.15. Föranmälan krävs via länken nedan, frukost serveras från kl. 07.45.

Agenda: Under träffen kommer Lunds kommun att presentera nuläget och planerna för den närmaste tiden kring Botulfsplatsen. Det kommer även svaras på frågor som ni handlare, företagare, krögare eller fastighetsägare har samt bjudas på frukost och kaffe!

Varmt välkomna!

Lund Citysamverkan

Botulfsplatsen & bussnätet

Handelsföreningen arrangerade 20 mars ett mycket välbesökt och uppskattat möte om omläggningen av Lunds bussnät. På mötet deltog sex medarbetare från Tekniska förvaltningen och Skånetrafiken som presenterade förslaget och svarade på frågor: Fredrik Palm, Per Eneroth, Johan Gomér, Hans Juhlin, Anders Yngve Söderstjerna och William Heidenblad. Beslut fattas 27 mars i Kommunstyrelsen. Handelsföreningen har två synpunkter:

1. Handelsföreningen önskar aktivt delta i dialogen kring hur Botulfsplasen ska utvecklas. Det beskrivs i förslaget att ”En kommande omdaning av Botulfsplatsen har inte kostnadsberäknats”. Vi menar att åtgärder kring detta behöver beslutas snarast för att kunna verkställas efter sommaren (augusti 2023), då Botulfsplatsen och Västra Mårtensgatan troligen inte längre angörs av busstrafik. I arbetet behöver såväl Saluhallen som verksamheter på denna plats och längs dessa stråk delta.

2. I arbetet med frågor som rör kollektivtrafiken behöver Lunds kommun framöver arbeta med att bredda och tydliggöra den politiska beslutsprocessen, samt förstärka medborgardialogen. 

Lundaloppet är Skånes största motionslopp och en verklig folkfest i Lunds stadskärna. Likt tidigare år finns två härliga banor där du upplever olika delar av Lund. Du väljer mellan 5 eller 10 kilometer och underlaget varierar mellan asfalt och grus.
Handelsföreningen i Lund bjuder upp till fem fast anställda per medlemsföretag på anmälningsavgiften.

Genom din anmälan intygar du att ditt företag är medlem i Handelsföreningen och har betalt 2023 års medlemsavgift. Vid utebliven start kommer du som deltagare att faktureras för avgiften.

Lunds Näringslivsdag 13 april

Ett livskraftigt näringsliv är viktigt för Lund – både idag och i framtiden. Med näringslivsdagen vill Lunds kommun lyfta näringslivets framgångar och samtidigt skapa en arena där företrädare för kommun och företag kan mötas och gemensamt blicka framåt. Näringslivsdagen äger rum i Stadshallen och temat är i år ”Framtid & Innovation: Att göra saker på ett nytt sätt”.

Påskris från Röda Korset till stöd för Ukraina

Röda Korset Lundakretsen binder påskris där alla intäkter går oavkortat till ”Ukrainahjälpen”. Påskriset har tyll istället för fjädrar, och färgerna är Ukrainas flaggas färger blått och gult.

Påskris ca 50 cm högt kostar 250 kr. Påskris för montering på fasad i form av en ca 150-170 cm lång gren kostar 500 kr, och två grenar kostar 900 kr. Röda Korset levererar påskris till verksamheter i stadskärnan, men du monterar det själv på tex fasaden.

Beställ genom länken nedan där du fyller i vart påskriset ska levereras samt dina faktueringsuppgifter.

Rösta på Lunds finaste skyltfönster

Står du framför en alldeles underbart fin julskyltad butik eller till och med Lunds vackraste skyltfönster? Rösta på din favorit, så deltar du i en tävling om Lund Citys Presentkort och den finaste skyltningen kommer att belönas och uppmärksammas. Vinnarna presenteras måndag 4/12 på Handelsföreningens instagram @lund.city.

Årets anställda 2022

Årets anställda i Handelsföreningen Lund 2022: Simon Svensson från Mat & Destillat och Ylva Dalhov från Ylva Interiör!

Simon Svensson arbetar sedan tio år tillbaka som en mycket uppskattad hovmästare och sommelier på Mat & Destillat. Simon hade nominerats av Marcus Nyberg och Fredrik Lundegård som beskriver honom som en fantastisk medarbetare; lojal, engagerad, ansvarstagande och i stark utveckling. Stort grattis Simon till en mycket välförtjänt utmärkelse!

Ylva Dalhov på Ylva Interiör hade nominerats av sin dotter Sara, som också hade skrivit följande motivering: ”Jag skulle vilja nominera min mamma Ylva Dalhov. Hon startade Ylva Interiör på Bantorget 1989 och har sedan dess drivit butiken genom med och motgång och utvecklat konceptet. Hösten 2020 sålde hon verksamheten till mig och har sedan dess fortsatt jobba med stor entusiasm dock nu som just anställd. Så klart är hon den bästa anställda man kan tänka sig, en klippa som har testat det mesta genom åren och nu faktiskt den bästa mest kompetenta medarbetaren jag kan tänka mig. Lojal, intresserad och under ständig utveckling men också att hon har lyckats med konsttycket att lämna över stafettpinnen till nästa generation. Hon är helt enkelt fantastisk!”

Årets Lundaköpman: Boardwalk

Handelsföreningens utmärkelse ”Årets Lundaköpman” utdelas årligen sedan 1990 till en verksamhet som gjort något innovativt, uthålligt, nydanande eller utmanande. 2021 tilldelas 2021 Christian Dolovski / Boardwalk denna utmärkelse.

Boardwalk grundades 2016 och har längs vägen flyttat från Stora Södergatan till Stortorget och utvecklats mot en alltmer specialiserad butik inom surf och skate. Butiken bidrar till just det som gör Lunds stadskärna till något alldeles unikt – en fristående, specialiserad butik med hög grad av personlig service, gedigna kunskaper och en stor kärlek till just det man jobbar med.

Utgångspunkten för Boardwalk är Christians egen passion för surf och skate. Som Christian själv säger, ”Det är kul att sälja kläder men att få montera ihop ett barns första skateboard är ännu häftigare! Det kan vara helt avgörande, vi kan ha hjälpt någon att hitta det som kommer att vara den största glädjen i deras liv”.

Christian är en drivande och inspirerande person med ett stort engagemang som sträcker sig långt utanför den egna butiken, med sommarläger för barn, surfskola för vuxna, surfresor och brädprojekt i samarbete med Rädda barnen. Skaterampen på Stortorget var en enormt uppskattad mötesplats sommaren 2020, och det finns goda förhoppningar om att den återkommer i sommar.

Informationsmöte om förändringar i Lunds bussnät tisdagen den 21 mars kl. 18.30 på Grand Hotell

I augusti i år genomförs en rad förändringar i Lunds stadsbusstrafik. Bland annat ska alla bussar bytas ut till elbussar. Samtidigt föreslås förändringar av bussnätet som Lunds politiker ska fatta beslut om redan den 27:e mars.

I förslaget som presenterades på ett möte med regionens och kommunens representanter den 10:e mars, försvinner bussarna från Botulfsplatsen. Istället blir området runt Clemenstorget den nod där resenärer ska kunna byta mellan alla stadsbusslinjer, regionbussar, spårvagn och tåg.

Tisdag 21 mars kl. 18.30 i Piratensalen på Grand Hotell informerar Lunds stadsbyggnadsdirektör Hans Juhlin samt medarbetare från såväl regionen som kommunen om förslaget och det finns möjlighet att ställa frågor.

  • Utveckling av stadskärnan
  • Linjenätsförändringar
  • Förslag på förändningar
  • Stadsutvecklingsfrågor i anslutning till Botulfsplatsen
  • Hur påverkas handeln i östra delen av stadskärnan inklusive Saluhallen av de föreslagna ändringarna?
  • Övriga frågor

Mötet är offentligt, alla är välkomna och det krävs ingen föranmälan.

Handelsföreningens medlemmar bjuds på en dryck i baren före eller efter mötet, från kl. 18.