Vad vi gjorde 2022

Erbjudanden riktade till Lundaspelen

1 till 5 januari kommer 440 lag med basketspelande ungdomar, ca 6000, till Lund. De bor på hotell och i skolsalar och spelar basket i alla Lunds tillgängliga idrottshallar. Tillsammans med ungdomarna kommer också ledare, funktionärer, domare och medresande familjer och vänner. De beräknas vara mellan 5 000 och 10 000. Sammanlagt för Lundaspelen i handboll och basket räknade man 2019 ut att 30 000 turister besökte Lund, och de omsatte nästan 60 miljoner kr.

”Eos kommer att för första gången i Lundaspelens historia skapa mötesplats i Stadshallen, främst riktad mot alla de vuxna som kommer till Lund. Vi hoppas på Handelsföreningens hjälp med att locka besökarna att komma till centrum och uppleva allt Lund har att erbjuda” skriver Olle Berglind från IK Eos. Och det gör vi – Handelsföreningen sammanställer en flyer med erbjudanden från handlare i Lund som gäller specifikt under Lundaspelen som distribueras av EOS.

En förtrollande jul

Presentation av Lunds kommuns jultema från Tekniska förvaltningen:
”Temat ”En förtrollande jul” är hämtat från sagans magiska väld där Harry Potter möter John Bauer och djupa skogar, slott, ädelstenar och magiska djur sätter stämningen! I stadens juldekorationer kommer temat främst synas i julgranarna, med Stortorget i spetsen.

De övergripande temafärgerna är mörkblått, guld och silver tillsammans med ett gnistrande ljus i både kall- och varmvitt. Granen på Stortorget kommer att kläs i glittrande skatter, och gnistrande kulor! På torget kommer det även att finnas fler smågranar, sittflak och marschaller. tillsammans med den traditionella isbanan.

Bantorgets gran kommer huvudsaktigen kläs i glittrande guld, för att samspelar med sin omgivning och alla marschaller som tänds dagligen under december. Mårtenstorgets gran kommer stoltsera i skatter av silver och blått. På Clemenstorget kommer skogens skatter att glittra. I år kommer ännu fler marschaller lysa upp och skapa en magisk stämning i centrum, på Bangatan, Västra Bantorget och Stortorget.

Handelsföreningen och Visit Lund presenterar ”Danskarnas syn på Lund”

Under hösten har Handelsföreningen låtit Johan Anselmsson, professor i marknadsföring vid Lunds universitet, genomföra en undersökning kring kunskapen om Lund i Danmark. Syftet är att skapa bättre förståelse för vad vi i Lund behöver göra för att locka fler danskar till stadskärnan. Fredagen den 16 december presenteras resultatet under ett frukostseminarium i nyöppnade Stadshallen. Dessutom bjuder Göran Larsson, Historiska muséets ordförande, på en exposé över Danmarks historia i Lund. Morgonen modereras av Anna Braun.

Program:
08:30 – 08:50: frukost och mingel
08:50 – 09:00: Anna Braun & Sven Petter Hovelius, ordförande i Handelsföreningen, inleder
09:00 – 09:30: Johan Anselmsson presenterar undersökningen
09:30 – 09:50: Göran Larsson lyfter godbitar ur Lunds danska historia
09:50 – 10:00: avslutning och frågestund

Välkommen!

Indexreglerad hyra – en hyreshöjning på 10,9%

Den senaste tidens turbulens i världsekonomin har lett till många frågor kring indexreglerad hyra. Svenskt konumentprisindex (KPI) ligger ofta till grund för indexberäkning. Syftet med indexreglerad hyra är i grunden att skapa incitament för långa hyrestider. 2015-2020 var snittalet 1,2%.

Oftast beräknas index på oktober månads index enligt SCB, som för oktober 2022 fastställdes idag på morgonen till 10,9% (oktober 2022 jämfört med samma månad föregående år).

Det är vanligt med indexklausuler som stadgar att indextillägget kan höjas men aldrig sänkas, dvs om indextalet minskar erlägger hyresgästen alltjämt samma hyrestillägg som föregående år. En sådan klausul kan leda till kraftiga permanenta hyreshöjningar vid svängningar i inflationen eftersom tillägget baseras på en kortvarig topp i inflationen och inte justeras neråt när inflationen stabiliseras.

Många verksamheter kommer vid årsskiftet att drabbas av kraftig hyreshöjning. Om du upplever detta som problematiskt i din verksamhet vill Handelsföreningen uppmana dig att vara proaktiv och föra en dialog med din hyresvärd redan nu. Undersök möjligheterna att få rabatt, anstånd eller en betalningsplan. Kanske kan hyreshöjningar efter förhandling exempelvis åtföljas av förbättringar i din lokal, en marknadsföringsinsats eller något annat som är till gagn för dig som hyresgäst. Avstå aldrig från att betala hyra. Om du behöver rådgivning är du välkommen att kontakta:

– Handelsföreningens ordförande Sven Petter Hovelius, telefon 0707-909020.

– Lunds kommuns Företagslots

Valdebatt 8 september
kl. 19-21 på Mejeriet i Lund

Hur blir Lund Sveriges attraktivaste stadskärna? Vad behövs för att stärka vår levande centrumhandel? Hur ökar vi flöden av människor i stadskärnan? Ska vi bygga ett kongresscentrum? Var ska Lunds nya sjukhus ligga? Hur förbättrar vi tillgängligheten? Hur skyddar vi våra gröna områden och vår åkermark? Dessa och andra frågor vill vi belysa i en valdebatt där samtliga politiska partier representerade i kommunfullmäktige kommer att delta. Under debatten får du svar på vad Lunds politiker vill göra för att stärka och utveckla Lund City under de kommande fyra åren.

Debatten arrangeras av Handelsföreningen i Lund med Cecilia Nebel som moderator.

Arrangemanget är kostnadsfritt och kräver ingen föranmälan

Välkommen!

Var ska Lunds nya sjukhus ligga?
Informationsmöte 31 augusti kl. 19-21 på Magle konserthus

FULLBOKAT!!!   Ta tillfället i akt att skapa dig en uppfattning och ställ dina frågor när Handelsföreningen och föreningen Gamla Lund bjuder in till ett informationsmöte om lokaliseringen av Lunds nya sjukhus. Region Skånes fastighetsdirektör Magnus Windblixt, hans medarbetare Tony Carlin samt överläkare och enhetschef på Skånes Universitetssjukhus Peter Lanbeck redovisar utredningens olika förslag. Deltar gör även Stefan Lamme, ordförande i Beredningen för strategiska sjukvårdsinvesteringar.

Efter presentationen finns möjlighet att ställa frågor och delta i ett samtal som modereras av Mats Nilsson.

Fritt inträde men begränsat antal platser – föranmäl dig via länk nedan. Evenemanget är nu fullbokat. Vid frågor kontakta Sven Petter Hovelius, telefon 0707-909020.

Lund City Yard Sale 6 augusti

Lördag 6 augusti är det Yard Sale på Stortorget kl 10-16, där butiker säljer ut säsongens varor och tömmer sina lager. Bland de deltagande butikerna finns • Indiska • Newhouse • Boardwalk Surf & Steet • Yoko does my hair – and clothing • Lexis Papper • Chic o Chic • HepCat Store • Zimmerdahl Antique & Design • LSKF Lunds Skate- och Konstförening • Jaunty Concept samt • Bricks and Bones Street Food.

Visionen är att det ska bli ett återkommande event varje sommar!
Samtidigt pågår minirampstävling på Stortorget, i klasserna junior, dam och senior. Anmälan på plats från kl 11!

Initiativtagare till arrangemanget är Christian Dolovski på Boardwalk.

Handelsföreningens årsmöte
21 april kl. 19.00

Varmt välkommen till årsmöte i Handelsföreningen som vi håller i Magle konserthus, Magle Stora Kyrkogata 4. Vi hoppas på en riktigt trevlig kväll med mat och dryck av olika slag. Vi kommer även att dela ut pris till Årets anställd, och bjuda på en hemlig aktivitet.

Som vanligt börjar vi kvällen med årsmötet. Anmälan är obligatorisk! Anmäl dig senast 11 april.

Vänligen observera att betald medlemsavgift är en förutsättning för deltagande i årsmötet. Vi vill också betona att alla medarbetare i alla medlemsföretag är varmt välkomna.

// Handelsföreningens Styrelse

Lund City Awards 2021
– stort grattis till alla vinnare!

Årets Restaurang: Klostergatans Vin & Delikatess
övriga nominerade Ihsiri och Restaurang VED

Årets Butik: Lexis Papper
övriga nominerade Tehuset Java och Boardwalk

Årets Salong: Bruns Frisörer
övriga nominerade Basic Beauty och Felicious

Årets Café: Love Coffee
övriga nominerade Alice & Kattens tesalong och Broder Jakobs stenugnsbageri

Årets Fastighetsägare: Castellum

 

Bilder & filmer

Via länken nedan hittar du i Dropbox bilder från festen på Mejeriet samt de filmer som har spelats in till alla nominerade verksamheter och vinnare. Allt material är royalty-fritt och får mycket gärna spridas i alla kanaler! Använd @lundcity och eller #lundcity.

Påskris från Röda Korset till stöd för Ukraina

Röda Korset Lundakretsen binder påskris där alla intäkter går oavkortat till ”Ukrainahjälpen”. Påskriset har tyll istället för fjädrar, och färgerna är Ukrainas flaggas färger blått och gult.

Påskris ca 50 cm högt kostar 250 kr. Påskris för montering på fasad i form av en ca 150-170 cm lång gren kostar 500 kr, och två grenar kostar 900 kr.

Röda Korset levererar ditt påskris men du monterar det själv på tex fasaden. Du beställer genom formuläret nedan och fyller då i vart påskriset ska levereras samt dina faktureringsuppgifter.

Lunds stadskärnas attraktivitet – frukostmöte 19 april

Tack alla som kom till vårt frukostmöte med professor Johan Anselmsson, som presenterade sin analys av Lunds stadskärnas attraktionskraft. Nedan hittar du en länk till materialet!

Syftet med arbetet har varit att hitta de egenskaper i stadskärnan som driver rekommendationer och attraktivitet. I projektet har 500 personer intervjuats.

  • Hur stark är Lunds stadskärna i förhållande till Malmö och Helsingborg?
  • Hur kan Lunds stadskärna förbättra sin attraktivitet?
  • Hur uppfattas Lunds stadskärna?
  • Vilka är de mest rekommendera butikerna, serveringarna, platserna, eventen?
  • Vad finns det för övergripande slutsatser kring Lunds attraktivitet som besöksstad?

Lunds kommuns sjätte åtgärdspaket mot pandemins effekter

Lunds kommun informerar: ”Det sjätte stödpaketet är riktat till handel och besöksnäring. Den ökade smittspridningen under vintern har ställt krav på snabba åtgärder som i någon mån ska kunna kompensera för det bortfall och de utmaningar handel och besöksnäring fortsatt står inför.
Åtgärder som kommunfullmäktige beslutat om är att:

  • Tillsynsavgifterna för stadigvarande serveringstillstånd sätts till 0 kronor under 2022.
  • Avgifterna för uteserveringar, torghandel samt varuexponering sätts till 0 kronor under 2022.
  • Korttidsparkeringar (30 min) i gaturummet i stadskärnan ska vara avgiftsfria under resterande del av året.

Andra åtgärder som kommunstyrelsen fattat beslut om är att: Kommunens verksamheter förlänger betalningstiden på fakturor och avgifter till 90 dagar under 2022, och betaltiden minskas till kommunens leverantörer i den mån det är möjligt under 2022″.